Koła Gospodyń Wiejskich z woj. śląskiego zgłosiły swoje przepisy na dania oraz produkty regionalne i zakwalifikowały się do udziału w projekcie pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem", realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Za nimi już pierwszy etap – warsztaty kulinarne.
W dn. 28-29 czerwca Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z Gierałtowic, Miedźna, Popielowa i Radziejowa (gm. Rybnik) wzięły udział w dwudniowych warsztatach kulinarnych, realizowanych w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów. Być może w niedalekiej przyszłości, w warsztatach wezmą również udział KGW z gminy Kruszyna.
Podczas części teoretycznej uczestniczki warsztatów dowiedziały się m.in., jak wyszukiwać i promować lokalneprodukty, poznały krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. W części praktycznej, prowadzonej przez Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego, panieprzy gotowywały potrawy zgłoszone podczas rekrutacji do projektu –żur śląski gotowany na kościach wędzonych i domowym zakwasie, kapuśniak ze słodkiej kapusty i pierogi z kaszą jaglaną, wodzionkę oraz kluski śląskie, a także poznały przepisy na tradycyjne potrawy z regionu zachodniopomorskiego i dowiedziały się, jak w praktyce łączyć kuchnię regionalną i nowoczesną.
W dalszym etapie projektu Koła Gospodyń Wiejskich podzielą się wiedzą zdobytą podczas warsztatów oraz będą promować dziedzictwo kulturowe swojego regionu. W ramach operacji przeprowadzą, m.in. zajęcia z uczniami szkół podstawowych, przekażą zdobyte doświadczenia innym Kołom Gospodyń Wiejskich oraz wezmą udział w lokalnych wydarzeniach, podczas których zaprezentują swoje dania i produkty regionalne.