Polska Organizacja Turystyczna rozpoczyna drugą edycję konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”, którego celem jest wyłonienie najciekawszych miejsc i atrakcji związanych z turystyką wiejską. Wszystko, by promować dobre praktyki, wymieniać się doświadczeniami i wspierać lokalnych przedsiębiorców oraz społeczności. Celem działań POT jest zwiększenie zainteresowania taką formą turystyki i gospodarcze aktywizowanie obszarów wiejskich, bazując na ich potencjale.
Uczestnicy Konkursu
- W Konkursie mogą brać udział osoby fizyczne oraz podmioty prowadzące działalność turystyczną na obszarach wiejskich, regionalne organizacje turystyczne, lokalne organizacje turystyczne, administracja samorządowa, lokalne grupy działania, organizacje i stowarzyszenia.
- Do Konkursu mogą być zgłaszane wyłącznie przedsięwzięcia turystyczne funkcjonujące na obszarach wiejskich na terenie Polski, w szczególności gospodarstwa agroturystyczne, obiekty turystyki wiejskiej, oraz szlaki kulinarne, oferty lub pakiety turystyczne oparte na tradycji kuchni polskiej, zasobach infrastruktury turystycznej, szlakach tematycznych, wydarzeniach cyklicznych, a także ofercie edukacyjnej i kulturalnej polskiej wsi.
- W konkursie nie mogą brać udziału laureaci pierwszej edycji konkurs.
Oferty można zgłaszać na stronie nawsinajlepiej.polska.travel w 4 kategoriach:
Wypoczynek u rolnika
Oceniane będą gospodarstwa agroturystyczne skategoryzowane w Wiejskiej Bazie Noclegowej, a także te, które nie zostały poddane procedurze kategoryzacji, ale spełniłyby wszystkie jej warunki.
Wypoczynek na wsi
Kategoria jest przeznaczona dla obiektów noclegowych położonych na obszarach wiejskich, które eksponują w swojej ofercie rekreacyjno-wypoczynkowej walory polskiej wsi, w tym bogactwo kulinarne, kulturalne i potencjał mieszkańców.
Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi
Ocenie będzie podlegać oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi, czyli oferta edukacyjna, kulturalna i sportowa. Obiekt powinien stanowić spójny kompleks wielu atrakcji opartych na zasobach naturalnych polskiej wsi.
Tradycyjna kuchnia polskiej wsi
Kategoria związana z unikalnością polskiej kuchni. Oceniane obiekty czy szlaki kulinarne powinny wykorzystywać zasoby kulturowe polskiej wsi. Dodatkowo punktowane będzie używanie tradycyjnych urządzeń czy pomieszczeń, np. wędzarni, suszarni.
Zgłoszenia są przyjmowane do 20 lipca. Zgłoszenia TUTAJ.